Reizen naar schotland - uw rondreis op maat

Kaartje Schotland

Schotland is uniek. Het land ligt dichtbij, maar ver van de wereld. Een land vol ongeziene rust en spreekwoordelijke gastvrijheid. Zuivere lucht, proper water, uitgestrekte landschappen, ruwe en weidse natuur. Je kunt tientallen redenen bedenken om een reis naar Schotland te maken: wandelen, whisky, golf, vissen, jagen, fotograferen, de lekkere keuken... Bovendien is Edinburgh een parel van een stad, voor velen onbekend en bij een eerste ontdekking dan ook een ware belevenis.

 

Op reis naar Schotland: info bestemming

1 / 14
Loch Shiel
Loch Shiel
2 / 14
Edinburgh Castle
Edinburgh Castle
3 / 14
Glenfinnan
Glenfinnan
4 / 14
Loch Ness met Urquhart Castle
Loch Ness met Urquhart Castle
5 / 14
Loch Katrine
Loch Katrine
6 / 14
Highland Safari
Highland Safari
7 / 14
Northcoast 500
Northcoast 500
8 / 14
Eiland Skye: Tallisker distilleerderij
Eiland Skye: Tallisker distilleerderij
9 / 14
Eiland Skye: Portree
Eiland Skye: Portree
10 / 14
Sutherland
Sutherland
11 / 14
Torridon Hotel
Torridon Hotel
12 / 14
Torridon
Torridon
13 / 14
Black Isle
Black Isle
14 / 14
Golf bij Cameron House Loch Lomond
Golf bij Cameron House Loch Lomond

 

Jaar na jaar kan je teruggaan op rondreis naar Schotland, met telkens een nieuw stukje om te verkennen. De ongerepte natuur met zijn weidse en eenzame landschappen blijven keer op keer fascineren. Ga op zoek naar de kastelen en forten die je terugbrengen naar de middeleeuwen.

De Schotse Highlands zijn met niets anders te vergelijken!
De streek beslaat ongeveer de helft van Schotland. We onderscheiden twee delen: de Grampian Mountains in het zuidoosten en de Northwest Highlands in het noordwesten, gescheiden door de Great Glen: een lange en rechte glen (=vallei) ongeveer 100 kilometer lang op het land en loopt van Fort William aan de Schotse westkust naar Inverness in het oosten. Ontdek één een van de laatste stukken ongerepte natuur van Europa.

Als je nog een bestemming zoekt voor je volgende weekendtrip, dan kunnen we Edinburgh als citytrip warm aanbevelen. Edinburgh is prachtig: gezellig en rustig, maar toch dynamisch en hip. Wandel door middeleeuwse steegjes en veel fraaie parken, ontdek prachtige monumenten, vergaap je aan het prachtig mooi Castle, ontdek een boeiend cultureel aanbod, shop in de interessante winkelstraten, bezoek gezellige pubs.

Edinburgh
 
Edinburgh
 
Castle
 

Eén van onze klassieke basisroutes begint met een tocht noordwaarts vanuit Newcastle (waar de ferry aankomt) of Edinburgh (vliegtuig). Je start in het hart van Schotland, de regio Pertshire, aan de voet van het hooggebergte met zijn rivieren en stille meren, ideaal ook voor vissers. Kleine steden zoals Aberfeldy, Kenmore en Pitlochry, het romantische Dunkeld zijn heel populair en ideale uitvalbasissen voor ontdekkingstochten. In Kenmore breng je een bezoek aan het Crannog Centre, eeuwenoude woningen gebouwd in de lochs van Schotland. In Crieff bezoek je de traditionele distilleerderij Glenturret Distillery, thuisbasis van "The Famous Grouse". Bezoek Blair Castle nabij Pitlochry. In Dalwinnie bevindt zich de hoogste distilleerderij van Schotland.

Pitlochry
 
Distillery
 
Kenmore
 

Doorheen de uitgestrekte natuur, langs de oevers van Loch Laggan, is het uitzicht fantastisch en spectaculair. In Pertshire kunnen ook allerlei activiteiten gepland worden. We denken aan fietstochten, wandelingen, paardrijden, raften op de rivier Tay, een 4x4 safaritocht langs een avontuurlijk parcours, kleiduifschieten, ...

Wandeling Highlands
 
Safari in Kenmore
 
Raften
 

Je trekt verder noordelijk en komt aan in de met heide overgroeide heuvels van de Grampians. Het Cairngorms Nationaal Park biedt enorme bossen van eeuwenoude inheemse bomen, watervallen, een enorme fauna. Middenin het park vinden we Rothiemurchus: een landgoed waar je zich kan uitleven met boogschieten, moutainbiken, trekkings, kanotochten, quad biking ....
Je volgt de wereldberoemde Schotse malt whiskyroute in Speyside, het mekka van de whiskyliefhebber. Een route via beroemde distilleerderijen maar ook vele kastelen.

Cairngorms
 
Cairngorms
 
Cairngorms
 

Je vervolgt de weg en rijdt voorbij Inverness, de hoofdstad van de Schotse Hooglanden, richting Black Isle, een schiereiland met duizenden schakeringen. Bekend voor de grote weilanden en het goede eten. Je vindt er een doolhof van rustige land- en boswegen. Een prachtig gebied om te ontdekken!
Verder naar Loch Ness. Maak een boottochtje op het beroemde Loch Ness en bezoek eventueel een tentoonstelling rond de mythe en geschiedenis van het meer en zijn monster "Nessie".

Sutherland
 
Urquhart Castle
 
Loch Ness
 

Mag de reis wat langer duren? Op weg naar het tot verbeelding sprekend eiland Skye! Je passeert de ruige Glen Affric, één van de mooiste glens van Schotland. Een stop bij Eilean Donan op een eilandje in Loch Duich, bij één van de meest schilderachtige en romantische kastelen van Schotland, is een must. Skye is een waar paradijs voor wandelaars, een magische plaats. Het grootste eiland van de Binnen-Hebriden heeft één van de meest iconische landschappen van Schotland. Het eiland zal je betoveren.

Eilean Donan
 
Skye
 
Skye
 

Je neemt de ferry vanuit Skye naar Mallaig. Vandaar rij je verder naar Fort William. Dit is één van de bekendste routes van Schotland, aangezien de stoomtrein "Jacobite Express" (te zien in één van de Harry Potter films) deze route doet van juni tot september. Beklim eventueel Ben Nevis, met zijn 1344 m de hoogste berg van Groot-Brittannië. Van Fort William rijd je via Glencoe, de meest geliefde vallei van Schotland, terug naar het zuiden, via Rannoch Moor en Crianlarach, waar het landschap ruw en wild is, naar de oevers van Loch Lomond. Een romantisch en mythish meer in het hart van het Trossachs National Park. Je keert vervolgens terug naar Edinburgh, de mooie hoofdstad. Een van de meest indrukwekkende en betoverende steden ter wereld (Unesco Werelderfgoed)

Railway bridge
 
Glencoe
 
Glencoe
 

Afhankelijk van de reisduur kan je de reis uitbreiden. Een 2de reis naar Schotland is uiteraard ook te overwegen. Je neemt dan de Torridon erbij. Een omgeving om te onthaasten, een desolaat en dramatisch landschap onderaan de bergen.
Je rijdt naar de regio Summer Isles/Achiltibuie - Ullapool. De westkust is prachtig! Je vindt er adembenemende landschappen met meren, bergtoppen in de mist en stranden die aan de Middellandse zee doen denken. Je reist doorheen Sutherland, het mooiste in Schotland, op de North Coast 500, de roadtrip van je leven. Schoonheid van ongerepte natuur, de nooit ophoudende plattelandswegen en de prachtige slingerende wegen.

Torridon
 
Summer Isles
 
Summer Isles
 

Je hoeft niet naar de andere kant van de aardbol te reizen om een land te ontdekken waar natuur en avontuur u om de haverklap de mond doen openvallen. Schotland, met zijn grandioos ruwe en weidse natuur, zijn rijke cultuur en zijn legendarische gastvrijheid, is een vakantieland zonder gelijke. Een reis naar Schotland is helemaal anders, zelfs als je maar kort even weg wilt. Met de meest open natuur die u zich kunt indenken en een vriendelijk (en goed kokend) volk dat het je graag naar de zin maakt. En dat allemaal zo dichtbij...


Voor wie een stukje Engeland wil combineren met Schotland stellen we een verblijf in Lake District National Park voor. Dit park is het grootste nationaal park van Engeland. Je zal er versteld staan van de natuurpracht; lange tijd een inspiratie voor kunstenaars en schrijvers. Verder noordwaarts trekken we dan richting de Binnen-Hebriden: idyllische eilanden die een droom zijn voor natuurliefhebbers maar waar ook vele wilde dieren gespot kunnen worden. Van otters tot zeearenden.

Bovenstaande suggesties zijn niet meer dan een persoonlijke indruk, keuze en smaak. Wij zijn al een aantal jaren gespecialiseerd in de streek en helpen u graag bij uw (volgende) Schotland trip. Ook als u een groepsreis wil organiseren is dit een topbestemming.

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Schotland maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

U wilt iets beleven op vakantie naar Schotland? Vraag hier uw uitgewerkte reis op maat naar Schotland aan...
(duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Reizen in Schotland - Kennismaking met Schotland autoreis (vliegen+huurwagen of ferry+eigen wagen)

Schiehallion  Skye 

Als kennismaking met Schotland stellen we een individuele rondreis voor (met huurwagen of eigen wagen) door de Highlands en langs de Westkust. Maak kennis met Pitlochry en de andere steden en dorpjes aan de rand van de Highlands. Verder naar Inverness, met een ommetje voor de whiskytrail in Speyside en vertier op het landgoed van Rothiemurchus. Bezoek aan Loch Ness. Tocht langs de westkust naargelang de beschikbare tijd. Daarna verder naar het eiland Skye, een samenvatting van de Schotland reis en de pracht van heel het land. Terug langs Fort William en Glencoe, op weg naar Loch Lomond en de Trossachs. Opnieuw prachtige gebieden. Tenslotte terug naar Edinburgh en vliegreis/ferry terug. Tot de volgende keer....De meeste mensen die immers één keer op reis naar Schotland geweest zijn, kijken al uit naar een volgende trip naar daar.

Indien er gekozen wordt op met de eigen wagen op de ferry te reizen kan deze overtocht van IJmuiden naar Newcastle een mooie start en een mooi einde zijn van je vakantie naar Schotland. Aan boord zijn er verschillende bars, winkels en restaurants. Je kan ook een film gaan bekijken in de bioscoop, een gokje wagen in het casino of dansen op live muziek in de nachtclub. Voor de kinderen zijn er speciale speelruimtes. Comfortabele hutten zorgen voor de nodige nachtrust zodat je de volgende ochtend uitgerust van boord kan gaan. Op de terugreis vanuit Schotland naar Newcastle voorzien we eventueel een extra overnachting onderweg. Een bijkomend voordeel kan zijn dat je met eigen wagen rondreist. (reisduur 8 à 15 dagen; zeer flexibel naargelang van beschikbare tijd en interesses)

Kenmore
 
Kenmore
 
Cairngorms
 
 
 
   
 
 

Verlenging in Edinburgh

Edinburgh 

Edinburgh, de mooie hoofdstad van Schotland, weet zijn bezoekers te betoveren met kastelen, middeleeuwse paleizen en landhuizen die getuigen van een turbulent verleden. In deze fascinerende stad met talrijk werelderfgoed herinneren de immer evoluerende straten en steegjes aan mythes en legendes van weleer. Edinburgh heeft schrijvers geïnspireerd tot de creatie van beroemde personages als Jekyll and Hyde, Sherlock Holmes en Harry Potter. De moderne en culturele stad is geraffineerd en levert bijzonder luxueuze ervaringen op...Tip: een goede gids aan het begin van uw verblijf kan een extra verschil maken in de beleving en een leuke extra zijn tijdens het stadsbezoek. We kunnen een privé begeleid bezoek aan de stad voorzien.

 
 
   
 
 

Een 2de ontdekking van Schotland, het ongerepte noorden (rondreis met een huurwagen)

Summer Isles  Black Isle 

Wie er na zijn eerste reis naar Schotland niet genoeg van gekregen heeft, heeft geen moeite om een nieuwe individuele autorondreis uit te stippelen. Deze keer vliegen we naar Inverness om vandaar het ongerepte noorden van Schotland te verkennen. We begeven ons naar de bekende route: "The North Coast 500". Deze autoroute loopt vanuit Inverness richting het westen naar Applecross. Verder noordelijk richting Torridon en Ullapool, de poort naar de noordwestelijke Highlands en gaat daarna omhoog langs de stranden van Durness. Een bezoek aan de Orkney eilanden is een optie. We komen aan in Black Isle, een schiereiland met duizenden schakeringen. Geniet op deze reis van de vissersdorpjes en de verlaten baantjes en stranden. Walvissen en dolfijnen spotten en vele vogels ontdekken. Eventueel voorzien we opnieuw als aanvang een doortocht op Skye. (reisduur 8 à 15 dagen; zeer flexibel naargelang van beschikbare tijd en interesses)


Black Isle
 
Torridon
 
Skye
 
 
 
   
 
 

Reis naar de magische Buiten-Hebriden voor de gevorderde Schotland-reiziger

   

De Schotse Hooglanden zijn al magnifiek, maar de indrukwekkende (Buiten-)Hebriden, een nog ongerepte eilandengroep aan de westkust, zijn pas echt een klasse apart. Je vindt er natuur van de zuiverste soort, bergen en graslanden, zeearmen en binnenmeren, ruige kliffen en stranden met het witste zand... Ideaal voor wie er echt eens helemaal uit wil zijn. Onder de Hebriden vallen ongeveer 500 eilanden, waarvan 100 bewoond. De grootste stad binnen de Hebriden is Stornoway, gelegen op het eiland Lewis.

Hebriden
 
Hebriden
 
Hebriden
 
 
 
   
 
 

Ontdekking van Lake District (Engeland) in combinatie met de Schotse eilanden Arran, Jura en Islay (ferry + eigen wagen)

Lake District  Lake District 

Aangezien de ferry perfect aansluit op deze reis, geniet dit onze voorkeur om koers te zetten vanuit Hull of vanuit Newcastle naar het Lake District National Park, het grootste nationale park van Engeland. Maak kennis met een prachtig stukje natuur, een bergachtige streek met overvloedige flora en fauna en cultureel erfgoed. We vinden er glinsterende meren, verborgen valleien en levendige dorpen vol natuurstenen huisjes. Onze reis zet daarna koers richting Arran, Schotland in het klein genoemd. We proeven de turfachtige, rokerige whisky’s op het prachtig eiland Islay en sluiten de reis af met een bezoek aan het schitterende, bijna verlaten eiland Jura, één van de wildste plaatsen van Schotland. Kortom, deze reis brengt je op onvergetelijke plaatsen. Na opnieuw een tussenstop in Lake District is het tijd om afscheid te nemen van de prachtige natuur en de ferry richting huis te nemen.

Arran
 
Whisky Islay
 
Islay
 
 
 
   
 
Uw keuzes
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Schotland vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Belgen die reizen naar Schotland hebben een geldige Internationale reispas nodig tijdens de hele duur van het verblijf. Opgelet, ook kinderen moeten een eigen Internationale reispas hebben.

Opmerkingen:
- Ook kinderen dienen steeds over een identiteitsbewijs met foto of paspoort te beschikken. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
- Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben doen er goed aan zich te informeren bij de bevoegde instanties (ambassade of consulaat).

Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.

Gezondheid/Inentingen: Voor een reis naar Schotland gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Opmerkingen:
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zelfs als geen of bepaalde inentingen niet nodig zijn wil dat niet zeggen dat er geen aan te raden zijn. De reiziger dient zelf in te staan voor eventuele inentingen en aangezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegd arts. Speciale gezondheidsrisico’s (zoals bv. suikerziekte, hartaandoeningen, astma, epilepsie, enz...) alsook andere (zoals slechtziendheid, rugklachten, zwaarlijvigheid...) moeten gesignaleerd worden aan Evenementtours. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen je nodig hebt. Aangeraden wordt om steeds een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en je persoonlijke situatie. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of www.itg.be).

Tijdverschil: In Schotland is het één uur vroeger dan in België.

Munt: De munteenheid in Schotland is de Britse (Schotse) pond.

Onderweg: De reis van Brussel naar Edinburgh met het vliegtuig duurt 1 uur 45 minuten.

Goed om te weten: Whisky, de nationale drank - in het Gaelisch, uisge beatha (uitgesproken als oosh-ga beh-huh; betekent levenswater) - wordt in Schotland al sinds mensenheugenis geproduceerd. Het begon eeuwen geleden als een manier om doorregende gerst na een natte oogst op te gebruiken en is uitgegroeid tot een van de grootste inkomstenbronnen van het land, die jaarlijks honderden miljoenen ponden oplevert. Meer informatie vindt u op www.scotlandwhisky.com

Weer en klimaat

Klimaat: De gemiddelde zomertemperatuur is 15-22 °C en de gemiddelde wintertemperatuur 5-7 °C. Schotlands geografische positie aan de rand van het Europese continent en het feit dat het aan drie kanten omringd wordt door water betekenen dat het weer vrij afwisselend is. Op de langste dag van het jaar wordt het in het noorden nooit helemaal donker. Op Shetland is het in de zomer gemiddeld 4 uur langer licht dan in Londen. Het is niet waar dat het in heel Schotland heel de tijd regent. In het algemeen is het aan de oostkust koel en droog en aan de westkust mild en natter. Op één dag kan het weer verschillende keren omslaan.

Beste reisperiode: Juli en augustus zijn topmaanden. In april, mei of juni is er veel groen, jong leven. Vanaf eind augustus en september verkleuren de Highlands tot een ongelooflijk kleurenpalet... misschien wel de mooiste tijd van het jaar om naar Schotland te reizen…

Aberdeen   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   7 7 9 10 13 15 16 16 15 12 10 8
Gemiddelde nachtt. (°C)   4 3 4 5 7 10 11 11 10 8 6 5
Gemiddelde neerslag (mm)   117 77 67 64 55 70 91 90 118 129 122 128
Aantal uren zon per dag   117 77 67 64 55 70 91 90 118 129 122 128

Edinburgh   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   6 7 9 11 14 17 19 19 16 13 9 7
Gemiddelde nachtt. (°C)   0 0 2 3 6 9 10 10 8 6 2 1
Gemiddelde neerslag (mm)   57 42 51 41 51 51 57 65 67 65 63 58
Aantal uren zon per dag   57 42 51 41 51 51 57 65 67 65 63 58
Aantal regendagen   17 14 16 14 14 13 13 15 17 17 16 16

Glasgow   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   5 7 9 12 15 18 19 19 16 13 9 7
Gemiddelde nachtt. (°C)   1 1 2 3 6 9 11 11 8 6 3 2
Gemiddelde neerslag (mm)   111 85 69 67 63 70 97 93 102 119 106 127
Aantal uren zon per dag   111 85 69 67 63 70 97 93 102 119 106 127
Aantal regendagen   19 16 15 15 14 15 17 17 18 17 18 20

Inverness   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   6 6 8 10 13 16 17 17 15 12 8 7
Gemiddelde nachtt. (°C)   1 1 2 3 6 8 11 11 8 6 3 2
Gemiddelde neerslag (mm)   70 49 38 45 54 50 75 78 67 75 63 59
Aantal uren zon per dag   70 49 38 45 54 50 75 78 67 75 63 59

Prettige vakantie in Schotland

In voorbereiding van uw reis op maat naar Schotland voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie. Om alvast in de sfeer te komen, kan u deze video bekijken. Officieel reisadvies vindt u hier.